Skaffa en hjärtstartare på er arbetsplats och rädda liv

En hjärtstartare är en EKG-apparat som används om någon får hjärtstopp. De är enkla att använda och du behöver dessutom inte vara utbildad inom sjukvård för att få använda en. Det är dock rekommenderat att du utbildar dig i hjärt-lungräddning och hur du använder en hjärtstartare på korrekt sätt. Det finns bra dockor att öva på så att du känner dig säker på hur du ska göra när det blir skarpt läge.

Hel- eller halvautomatisk hjärtstartare

Det finns både helautomatiska och halvautomatiska hjärtstartare. De flesta idag är halvautomatiska och är dessutom de som lämpar sig bäst att använda av personer utan sjukvårdsutbildning. Hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen och rekommenderar sedan om strömstöt eller hjärt-lungräddning är bästa alternativet. Du slår på hjärtstartaren och fäster sedan elektroderna på den drabbade. För att avge en strömstöt trycker du bara på en knapp och maskinen sköter resten.

Kolla vad du kan hitta på HLR Hjälpen så att du har rätt hjärtstartare och tillbehör om olyckan skulle vara framme på din arbetsplats. Tänk på att en hjärtstartare ska sitta på ett synligt och tillgängligt ställe där den dessutom ska vara enkel att nå. Det ska vara lätt att rädda liv.